wijngeschenk 28 nov 2014

Onze nieuwe samenwerking met Delicatezze d’Italia heeft er voor gezorgd dat wij met een zeer exclusief product mogen werken, namelijk Kaviaar. En niet zo maar kaviaar, nee Kaviaar van het Italiaanse Calvicius Caviar.

Dit prachtige Lombardische bedrijf levert ons kaviaar van topkwaliteit. De organisatie kenmerkt zich door de professionele werkwijze en de constante kwaliteit van de producten. Hierdoor leveren zij al een aantal jaren aan vele gerenommeerde toprestaurants, groothandels en … Kelderwijnen. En daar zijn we enorm trots op!

Calvicius Caviar is een van de grootste steuren boerderijen in Europa. Met grootst mogelijke zorg wordt aandacht besteed aan aquacultuur, om zo de beste kwaliteit steurrassen rassen te houden. De producten die wij kunnen aanbieden zijn authentiek en elegant. Van pure kaviaar tot verse of gerookte witte steurvlees met ravioli. Of wat dacht u van de Lingotto goudstaaf wat is gemaakt van kaviaar en kaviaar boter crème. Voor de meest veeleisende fijnproevers levert dit een onvergetelijke smaakervaring.

 

Wist U dat?
De naam kaviaar is afkomstig van het Perzische woord خاگ‌آور Khag-avar, wat krachtige koek betekent. De eerste kaviaareters waren Perziërs die geloofden dat kaviaar hun uithoudingsvermogen en hun potentie zou verbeteren. Ook de Russische tsaren verschillende koningen stonden bekend om hun voorliefde voor kaviaar. Kaviaar is echter niet altijd exclusief geweest. In begin van de vorige eeuw werd kaviaar in Amerikaanse saloons bij het bier geleverd, omdat het hoge zoutgehalte tot hogere consumptie aanzette.

 

Kaviaar eet je zo puur mogelijk. Eigenlijk is proeven een beter woord. Met een lepeltje leg je een klein schepje op de muis van je gebalde vuist en lik je de kaviaar tegen je gehemelte. Langzaam druk je met je tong nu de eitjes kapot, wat een ware smaakexplosie in je mond veroorzaakt. Een golf van puur, aromatisch genot trekt rond. Om te bepalen of de kaviaar vers is ruikt men na het genieten aan de hand, deze moet geurloos blijven. Van de kaviaar mag geen vissige nasmaak op je hand achterblijven.

 

Om de kaviaar zo goed mogelijk te proeven gebruikt men een parelmoer, stenen of plastic lepeltje om de kaviaar op te scheppen.(Edel)metalen lepels beïnvloeden de smaak en zijn daarom niet geschikt. Bij de kaviaar drinkt men een goede witte wijn of liefst champagne. Geen wodka, want deze verdoofd de smaakpapillen.

In onze winkel liggen o.a.:

Asetra Seafarm (kweek)
Op dit moment het meest veelbelovende alternatief voor de schaarse Kaspische kaviaar. Deze gekweekte Asetra Steur is in een nagenoeg identieke omgeving en dezelfde omstandigheden van de Kaspische Steur grootgebracht. De verwerking van SeaFarm kaviaar verloopt conform het oude traditioneel Iraanse methode. De smaak is mild, nootachtig, licht zout en heeft een romige nasmaak.

 

Perle Caviar (semi wild)
De Italian Caviar komt uit de kweekbassins uit Brescia, Noord- Italië (Lombarda). Deze steur soort is afkomstig van de steurkwekerij van de ‘White Sturgeon’, maar is zelf gek genoeg niet wit van kleur. Anders dan de wilde kaviaar (die alleen in de maanden maart/ april en september/ oktober geoogst kan worden), kan deze het hele jaar door geoogst worden. Het duurt echter wel 12 jaar voordat er kaviaar ‘geoogst’ kan worden. De smaak is mild, nootachtig, licht zilt en blijft lang op de tong hangen.

 

Kaluga Caviar (semi wild)
Deze semi-wild kaviaar heeft een prettig zilte smaak met een romige ondertoon. Deze steur is een familie/verwant van de Kaspische Beluga. De kaviaar lijkt daarom ook qua formaat, structuur en kleur erg op de beluga.

 

Kelderwijn bubbeladvies & voordeel
In onze Kelderwijn wijnkelder hebben we een ruim assortiment Mousserende wijnen en Champagne liggen. Bijvoorbeeld de wijnen van Roger Coulon. Vraag ons om advies voor een mooie combinatie kaviaar en Champagne. Wij zijn u graag van dienst.