Recepten, wijn-spijs advies, wijnbeschrijving 17 feb 2014

Klassieke gerechten | Coq au Vin

Coq au Vin is een typisch Frans boerengerecht, bedoeld om een oude haan aan het einde van zijn leven toch lekker klaar te maken. Gelukkig mag je dit recept ook klaarmaken met lekkere malse kip… en dat heb ik vandaag dan ook gedaan.

Nu heb je natuurlijk ‘Coq au Vin‘ en ‘Coq au Vin’. Ik wilde niet zomaar het eerste het beste recept klaar maken maar ben op zoek gegaan naar een bijzonder recept voor dit simpele boerengerecht. Het gerecht dat ik heb gemaakt is een combinatie van een aantal recepten. Afhankelijk van je stemming is dit gerecht te combineren met vers gebakken brood, rijst of gebakken aardappels&groenten met provinciaalse kruiden. Lekker met een jonge volle wijn uit de Côtes du Rhône en voilá‎, je waant jezelf in Zuid-Frankrijk.

Eet smakelijk!
Mike

Ingrediënten
6 kippenbouten of een hele kip in stukken gesneden

150 gram ontbijtspek, in blokjes
2 eetlepels vloeibare boter
14 sjalotjes
3 tenen knoflook, gehakt
400 gram champignons
3 eetlepels bloem
4 glazen rode wijn
3 blad laurier
3 takjes tijm
3 takjes peterselie
zout
peper
2 eetlepels koude boter
2 eetlepels fijngehakte peterselie

Bereidingswijze
Snijd de kippenbouten in tweeën, tussen het gewricht van de poot en de dij. Wrijf de kipdelen rondom in met peper en zout. Verwarm de boter in een grote braadpan of stoofpan en bak het spek zachtjes uit. Leg de kipdelen erbij en braad het rondom aan. Pel ondertussen de sjalotten en knoflook en snijd ze doormidden. Maak de champignons schoon met een stukje keukenpapier. Haal het vlees uit de pan, bak de sjalotjes, knoflook en champignons lichtbruin. Strooi er de bloem over en bak dit even om. Leg het vlees terug en giet er dan de wijn over. Laat de wijn aan de kook komen en een paar minuten zonder deksel koken zodat de alcohol voor het grootste deel kan verdampen. Leg de kruiden erbij en laat met het deksel op de pan circa 1,5 uur stoven. Maak de saus af door alles met een schuimspaan uit de saus te scheppen en de saus een paar minuten in te laten koken op hoog vuur tot deze wat dikker is geworden. Zet het vuur laag en voeg dan de koude boter in vlokjes toe. Roer het door en breng het op smaak met peper en zout. Leg de kip, spek, champignons en ui weer terug in de saus. Serveer een stuk kip met een lepel saus en strooi er de fijngehakte peterselie over.

Frankrijk – Côtes du Rhône | Domaine des Romarins 2011
Normale prijs per doos van 6 flessen | 9,95 euro
NU 11 + 1

Cotes du Rhone Domaine des RomarinsAchtergrond: 
Syrah, Grenache en Carignan, Het is op dit moment alweer de vierde generatie die aan het hoofd staat van Domaine des Romarins, met ruim 25 ha aan wijngaarden, gelegen op slechts 20 km van Chateauneuf du Pape. De druivensoorten die hierop groeien zijn: Grenache, Syrah, Mourvèdre en Carignan. De stokken zijn op dit moment zo´n 30 jaar oud.

De wijngaarden liggen op een grote, rotsige heuvel met rode kiezel en grote keien in de grond, her en der zand. De keien worden overdag verwarmd door de zon en stralen ´s nachts die warmte af op de druiven, die daardoor veel smaak ontwikkelen. Het klimaat is mediterraan, gekenmerkt door de mistral; de felle wind die noodzakelijk en goed is voor de ontwikkeling van de wijnranken.
De duidelijk afgebakende regenperiodes, de hoge temperaturen en de uitbundige hoeveelheid zon zijn ook kenmerkend voor dit gebied.

Wijnbeschrijving: 
Handgeplukte oogst, deels ontsteeld. Maceratie van 10 dagen onder strenge temperatuurcontrole (28 – 30º C), dagelijks overpompen.
Rijping op fijne lie gedurende 8 maanden in gecoate cementen tanks. Alvorens te worden gebotteld, vindt er clarificatie plaats door middel van eiwit. Uitgesproken tannines geven de wijn de kans 3 tot 5 jaar te rijpen. De Syrah heeft hier een grote rol in, dat is een bewaardruif.

Smaakprofiel:
Typische Côtes du Rhône, met een beetje animaal, jong karakter.
De kleur is purper, in de neus gedroogd fruit (pruim), laurier en amandel(koekje). Kruidige pepersmaak.