Recepten, wijn-spijs advies 11 nov 2014

Mijn moeder maakte de lekkerste boerenkool ooit. Nadat ik haar recept gebruikte en er een tintje Indonesisch eraan heb toegevoegd, vinden mijn kids de boerenkool bijna even lekker als die van oma. dit recept heeft 30 minuten bereidingstijd nodig.

INGREDIENTEN
1 kilo kruimige aardappels
Boerenkool
4 charlotjes of kleine uien
3 tenen knoflook
1 slagersworst
150 gram gerookte speklap
1 milde rode peper
1 theelepel nootmuskaat
3 plakken gemberwortel (of twee theelepels Djahé)
1 blokje bouillion
4 eetlepels zoete ketjap (Manis)
1 eetlepel mosterd
50 gram roomboter
een scheut kookroom (50-100 cl.)
50 gram geraspte kaas

BEREIDING
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Kook de stamppot | Schil de aardappels en kook deze met een snuf zout een kleine 10 minuten, Kook de laatste 5 minuten de boerenkool en de slagersworst mee. Giet de aardappels en kool af en roer deze met een grote lepel tot kleine stukjes. Roer de kookroom en roomboter mee totdat de stamppot fijn genoeg is.
Maak de jus als de aardappels op het vuur staan | Bak de uien, plakjes gember, rode peper en spek een paar minuten op milldelhoog vuur aan. Voeg daarna de knoflook toe en bak deze 1 minuut mee (anders wordt het bitter), zet het vuur laag en voeg het bouillonblokje, nootmuskaat, ketjap, lepel mosterd, eventueel zout toe. Laat alles een paar minuten sudderen. (leng aan met water naar eigen smaak).
Maak de ovenschaal op | Doe de stamppot in een platte glazen ovenschaal, verdeel de jus en worst over de stampot. Strooi de kaas erover en dek de schaal af met folie. Na 15 minuten in de oven is de kaas gesmolten en het gerecht op temperatuur.
Een goed glas rood | Schenk bij deze schoten een volle zwoele Sangiovese… Proost en smullen maar!

#WijnNotitie | Umbert Cesari Ca’Grande Romagna – Sangiovese Superiore